در مهرماه ۱۴۰۳، نمایشگاه طلا و جواهر ترکیه در نمایشگاه بینالمللی استانبول برگزار شد. هیئتی تجاری از طرف انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا، جواهر، نقره و سنگهای قیمتی استان اصفهان نیز برای بازدید از این نمایشگاه در ترکیه حضور یافتند. گفتگویی با محسن طلایی مینایی رئیس و محمدرضا خسروی نایب رئیس انجمن در مورد تجربیاتشان از این بازدید انجام دادیم که در ادامه ارائه شده است.
محسن طلایی مینایی بر این نکته تأکید داشت که با وجود تلاشهای زیاد برای جذب خریداران و بازدیدکنندگان، قوانین جدید برای ارزش افزوده طلا مشکلاتی را برای صادرات طلا در ترکیه ایجاد کرده است. قیمت شمش طلا بین ۳۵۰۰ تا ۴۵۰۰ دلار افزایش یافت و این موضوع باعث کاهش چشمگیر صادرات و واردات طلا شد.
او به کاهش تعداد بازدیدکنندگان نیز اشاره کرد که نسبت به سالهای گذشته به میزان چشمگیری کاهش یافته بود. این موضوع نشاندهنده آن است که تصمیمات نادرست میتوانند به رکود اقتصادی منجر شوند. همچنین، بسیاری از شرکتکنندگان از ۷۸ کشور مختلف اعلام کردند که اگر از این تصمیمات مطلع بودند، در نمایشگاه شرکت نمیکردند.
در کشور ما نیز اجرای دستورالعملهای مربوط به ضوابط اختصاصی گروه کالایی فلزات گرانبها و گوهرسنگها میتواند به رکود بیشتر در صنعت طلا منجر شود. تعرفههای گمرکی پایین برای واردات و صادرات طلا در ترکیه نیز وضعیت را تشدید کرده است، اما به نظر میرسد این ارزش افزوده بیشتر به نفع ایران باشد زیرا بیشتر شمشهای طلای ایران از ترکیه وارد میشود.
محمدرضا خسروی، نیز در اظهار داشت که مشکلات منطقهای و تورم ترکیه تأثیرات منفی بر نمایشگاه داشته است و مالیات جدید دولت ترکیه برای خرید طلا باعث افت کیفیت نمایشگاه شده است. او گفت که بخش ماشینآلات نمایشگاه با استقبال خوبی مواجه شد اما در زمینه مصنوعات و تولیدات طلا غرفهها خلوت بودند.
حمایتهای دولت ترکیه از تولیدکنندگان با تضمینهای لازم برای دریافت طلا و پرداخت تنها ۲ تا ۳ درصد از تولید خود به دولت، به ویژه در حوزه صادرات، تأثیر مثبتی بر تولیدکنندگان دارد.
وی بر این نکته تأکید نمود که با تغییرات مثبت در سیاستهای اقتصادی میتوان به رشد صنعت طلا و جواهر امید داشت.
پایان خبر